/ Hemma /

"Semester"

Vi gjorde en chansning och åkte från stan några dagar. Något som är det enklaste för dom flesta är så stort för oss.


Vi har inte lämnat stan sen oktober och innan dess var det innan Elsa blev sjuk. Alltså förra påsken och det är ett år sen den här veckan.
Tittar på fotona från påsken, Elsa målar ägg och är rund och go. Rosa på kinderna, håret eldrött och står åt de flesta håll. 
Hon fick en febersvacka den helgen utan anledning. Sitter feberglansig i soffan och äter påskgodis.  En annan bild ligger hon på soffan, sover alldeles utslagen och svettig. Då trodde man att det är bara lite virus som kommer, det försvann ganska snabbt. 
Det onda hade startat. 
Inte kunde vi veta att cellerna började dela sig helt okontrollerat i kroppen på henne. Hon började fyllas med tomma, verkningslösa celler. Hon hade redan cancer då.

Nu ett år senare försöker vi göra det vi brukar. Gå till lagårn och titta på korna, se om blommorna börjat växa och det bästa, leka med kusinerna som är rena himmelriket för tjejerna. Det är en sorg att dom inte kan ses lika ofta som förr. Även fast Skype räddar många relationer så är det inte samma sak. Dom pratar nästan varje dag om sina idoler i Småland, vad dom ska göra i sommar och när dom ska ses igen.
Vi hämtade en kusin på förskolan när vi kom fram, hennes min när hon såg oss var så bra.
Lycka och förvåning, underbart! 

Vi gick över till gammelfarmor, satt i hennes kök och åt våfflor med sylt och grädde. Sen pep tjejerna iväg och pillade på allt dom inte får röra. Själv sitter man kvar, dricker kaffe och hör fnitter från rummet intill. Kändes precis som det brukar när man sitter där och babblar om precis ingenting. Det var stund av normalitet.  
Dom springer förbi och jag får en liten snabb kram av Elsa som vaggar vidare i sin speciella gång. 
Det killas i ansiktet, känner hår i munnen. 
Elsas hår! 
Hennes axlar är täckta av 3 cm fjun, röda fina fjun. Drar man i håret så lossnar flera strån samtidigt.
Hon tappar håret, igen! 
Vincristinet hon fick 2 veckor tidigare tar ut sin rätt nu, med upphöjd dos till max. Trodde att hon skulle få behålla det nu och att det skulle vara så pass långt i sommar så tofsarna kom tillbaka. Vi som hade tofspremiär förra veckan. Lyckan när hon såg sig i spegeln va total. 
"-jag har en tofs, mamma" 
Hon blev så ledsen när hon insåg fakta, det kommer försvinna igen. Hon kommer se sjuk ut igen. 
Det kommer växa ut igen, sa hon själv. 
Min otroligt klyftiga tjej.

Vår vecka gick snabbt, vi hann såklart med lite sjukhusrelaterade saker. Hennes värden på neutrofilerna och totalvita var ganska låga efter virusinfektionen. Sen sattes underhållet in igen, 1,2 mm Xaluphrine varje kväll. Men det tryckte ner henne igen till 0,4 i neutrofiler. Ligger hon under 0,5 löper hon stor risk att bli sjuk av sig själv, av sina egna bakterier i huden och slemhinnor. 
Så iallafall fick ta om våra prover i Småland. Remissen som vi skulle haft med oss fick faxas (2017?) till labbet där vi tog stick i fingret och eftersom det alltid går som "akut" bör det vara ivägskickat efter en timme. Men när vi ringde till vårat sjukhus 7 timmar senare om provsvaren så hade dom såklart inte skickat det. Med lite samtal fram och tillbaka så ringde vår doktor Anna, vilket var skönt för hon är bra. 
Elsas neutrofiler hade gått upp till 0,5 och dom vita hade stigit lite. 
Allt underhåll sattes ut nu och hon är helt utan cellgifter i kroppen, 
Läskigt att om det finns någon fuling därinne så har den fritt spelrum. Troligtvis inte, men tanken kan skrämma en. 

Våren kom sista dagen innan vi åkte hem. Barnen cyklade, vi grillade korv och klädde lite buskar med fjädrar. Deras farbror luntade gräset, det luktade vår. En fin fredag. 

Dagen efter åkte vi hem till pappa som varit själv i fyra dagar. Jobbigt för honom att vara ifrån sina tjejer men ack så välbehövligt. 
Jag skulle gärna vara själv i någon dag, en liten stund bara för att känna lite saknad, sen vill jag gosa med mina tjejer igen. 
När vi kom hem hade nästan allt hår trillat av, en fjunig ljus aura omringar den lilla skallen. 

Neutrofiler / barncancer / fuckcancer / leukemi / underhåll / xaluphrine